• Str. Banca Nationala nr. 17, Bacau
 • Stomato: 0726.20.2000 | Cardio, Medicina interna, Neuro: 0334.112.512 si 0755.99.33.22
 • contact@drgrigoriu.ro
  • 08 IAN. 19
  • 0
  Ai grija de sanatatea ta orala acum!

  Ai grija de sanatatea ta orala acum!

  Conform Federatiei Dentare Mondiale, afectiunile orale afecteaza 3,9 miliarde de oameni la nivel global si au un impact semnificativ asupra indivizilor, comunitatilor, sistemelor de sanatate, economiilor si societatilor in general. Consecintele afectiunilor orale asupra persoanelor sunt atat fizice, cat si psihosociale. Cu toate acestea, in ciuda amplorii lor, constientizarea afectiunilor orale in randul politicienilor si chiar al membrilor comunitatii de sanatate publica ramane scazuta. Acest lucru face deseori ca ingrijirea orala sa fie privita mai degraba ca un lux decat ca un drept fundamental al omului.

  Exista dovezi clare ca afectiunile orale (cariile, gingivita, parodontoza, cancerul oral) nu sunt inevitabile, acestea putand fi reduse sau prevenite prin masuri simple si eficiente in toate etapele cursului de viata, atat la nivel individual, cat si la nivel de populatie.

  De asemenea, Federatia Dentara Mondiala a adoptat urmatoarea definitie a sanatatii orale revizuita in decembrie 2016:

  „Sanatatea orala este multidimensionala si include abilitatea de a vorbi, zambi, mirosi, gusta, atinge, mesteca, inghiti si transmite o serie de emotii prin expresii faciale cu incredere si fara durere, disconfort si boala a complexului craniofacial „.

  Alte atribute legate de definitie afirma ca sanatatea orala:

  • Este o componenta fundamentala a sanatatii si bunastarii fizice si mintale. Exista de-a lungul unui continuum influentat de valorile si atitudinile indivizilor si comunitatilor.
  • Reflecta atributele fiziologice, sociale si psihologice care sunt esentiale pentru calitatea vietii
  • Este influentata de experientele, perceptiile, asteptarile si capacitatea individului de a se adapta circumstantelor.

   

  Exista acum dovezi puternice care demonstreaza relatia dintre afectiunile orale (cariile, gingivita, parodontoza) si o serie de alte boli cum ar fi diabetul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii si cancerele gastro-intestinale si pancreatice. Unele dintre aceste relatii par a fi bidirectionale: de exemplu, persoanele cu diabet zaharat au un risc crescut de boala parodontala, iar tratamentul bolii parodontale imbunatateste nivelul glucozei din sange.

  Strategiile regionale si nationale eficiente pentru promovarea sanatatii orale si prevenirea bolilor orale arata ca o imbunatatire a sanatatii orale a populatiei poate contribui la prevenirea unora dintre cele mai semnificative boli.

  Timpul pentru a actiona asupra sanatatii orale este acum!

  Programeaza-te pentru un consult stomatologic la numarul de telefon 0726 202 000 sau vino direct la Clinica Stomatologica DR. GRIGORIU® din Bacau, de pe Str. Banca Nationala nr. 17.

   

  Sursa informatii https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2018.1021

  Leave a reply →

Leave a reply

You must be logged in to post a comment.

Photostream