• Str. Banca Nationala nr. 17, Bacau
  • Stomato: 0726.20.2000 | Cardio, Medicina interna, Neuro: 0334.112.512 si 0755.99.33.22
  • contact@drgrigoriu.ro

Ecografia abdominala – relevanta in diagnosticul de boli interne

Abdomenul inferior (pelvis) si cel superior constituie, impreuna, regiunea abdominala. Aceasta adaposteste anumite organe interne in care, de regula, nu patrunde aerul cum ar fi: ovarele, uterul prostata, vezica urinara, ganglionii intraabdominali, splina, rinichii, glandele suprarenale, vasele abdominale, pancreasul, caile biliare si colecistul, ficatul, inima. Disconfortul resimtit la nivelul organelor amintite sau suspiciunea unor afectiuni sunt primele semne ca un consult pentru boli interne v-ar putea fi util. In acest sens, medicul specialist in boli interne va recomanda efectuarea unei ecografii abdominale. O astfel de investigatie medicala, ca orice alt tip de ecografie, prezinta avantajul de fi neinvaziva si rapida, eliminand totodata, riscul iradierii. Calitatile mentionate va ofera posibilittatea de a repeta procedura ori de cate ori se considera necesar.
Ecografia abdominala va furnizeaza rezultate concludente in cazul urmatoarelor manifestari anormale:
– traumatisme abdominale soldate cu hemoragie interna, rupturi de organe;
– dureri abdominale (acute/cronice);
– icter;
– existenta unor tumori abdominale;
– tulburari urinare, menstruale;
– modificari de culoare a urinii;
– scaderea greutatii corporale;
– febra, marirea dimensiunilor abdomenului fara identificarea cauzei;
– sindrom inflamator infectios de cauza necunoscuta;
– tumori abdominale;
– tumori extraabdominale (medicul specialist in boli interne verifica daca nu aparut si metastaze abdominale la nivelul anumitor organe sau ganglioni);
– tulburari de tranzit intestinal.
Consultul pentru boli interne se desfasoara in conditii normale daca urmati o serie de reguli pregatitoare, menite sa asigure acuratetea ecografiei abdominale. In mod obisnuit, nu se mananca pentru un interval de 5-6 ore anterior analizei si se consuma lichide negazoase. In seara dinaintea ecografiei este bine sa evitati grasimile alimentare in exces. Nu urinati cu 4-5 ore anterior programarii sau, daca ati facut-o dimineata, consumati 3-4 cani de lichide pana la momentul examinarii, fara a merge la toaleta. Doar intr-o situatie de urgenta, aceste aspecte pot fi neglijate.
Medicul specialist in boli interne va executa ecografia, urmand sa interpreteze si rezultatele imaginilor obtinute prin intermediul acesteia. Vi se va cere sa indepartati hainele de pe abdomen si sa va asezati intins pe spate. Medicul va aplica un gel pe regiunea abdominala, avand rolul de a favoriza o mai buna transmisie a undelor ultrasonore. Transductorul este plimbat, prin presare, pe intreaga regiune ce acopera organul examinat. Va trebui sa ramaneti nemiscat sau, la cerere, sa inspirati profund si sa retineti aerul pentru cateva secunde. Dupa aproximativ 20-40 de minute, gelul se indeparteaza si medicul inregistreaza in buletinul ecografic datele obtinute.
Ecografia efectuata in timpul unui consult pentru boli interne poate releva urmatoarele evolutii:
– Modificari in structura organelor solide – pancreas (marime, chisturi, pseudochisturi, calcificari, tumori), ficat (marime, structura, chisturi, omogenitate, hemangioame, tumori, calcificari, cai biliare), rinichi (tumori, pietre, marimea si forma rinichilor), uter (tumori, sarcina), ovare (tumori, chisturi), prostata (marime, omogenitate, tumori, calcificari), splina (marime, tumori, hemangioame, chisturi, splina accesorie), ganglioni abdominali.
– Aparitia unor modificari la nivelul organelor tubulare – contrastul solid-lichid, vezicula biliara (colecist), caile biliare (pietre, dilatari, malformatii, tumori), vezica urinara (conturul prostatei, tumori, pietre), starea apendicelui, dilatarea ureterelor.
– Prezenta de lichid in cavitatea abdominala sau pericard (la inima).
– Modificari in diametrul unor vase sanguine (anevrism, stenoza).

Ecografia partilor moi – ce trebuie sa stim despre aceasta

Tehnica imagistica ecografica este utilizata la scara larga pentru depistarea diverselor anomalii privind structura, forma sau continutul anumitor organe din corpul nostru. In cadrul unei consultatii medicale pentru boli interne, daca ii este solicitat, medicul specialist efectueaza si o astfel de investigatie.
Utilizand aceeasi tehnica, putem efectua o varietate de examinari, printre care si ecografia partilor moi (musculoscheletala). Ruptura musculara reprezinta un exemplu de afectiune in care ecografia partilor moi devine metoda de prima intentie. Aparatul locomotor si partile moi necesita vizualizarea gradului de vascularizatie, precum si a altor detalii de mare finete. Medicul specialist evalueaza aspectul tesutului muscular si subcutanat, urmarind identificarea eventualelor leziuni, benigne sau maligne, prezentei unor chisturi (explorarea Doppler) s.a.m.d..
Consultatia medicala pentru boli interne apeleaza la ecografie, acordandu-i mai mult credit in diagnostice specifice, comparativ cu metodele sectionale (Computer Tomograf sau RMN). Aceasta permite examinarea structurilor musculoscheletale in miscare, pe durata operatiunilor de flexie-extensie sau contracţie-relaxare musculară, precum si compresia respectivelor structuri. Muschii, articulatiile, tendoanele– toate acestea intra in categoria partilor moi si pot fi vizualizate ecografic. Partile moi superficiale (peretii abdominal si toracic, regiunea latero-cervicala, glandele mamare si salivare, globul ocular, testiculele, tiroida) sunt cele completeaza lista.
Leziunile traumatice musculare (ruptura musculara partiala sau totala) necesita repetarea ecografiei musculoscheletale pentru a monitoriza evolutia in timp a problemei, pentru a stabili o schema de tratament conservativ sau indica, daca este cazul, o interventie chirurgicala (ex: rupturi partiale asociate cu hematom intramuscular). O ruptura musculara careia nu i se acorda atentia cuvenita atrage serioase deficiente locomotorii si ne afecteaza, in mod implicit, desfasurarea activitatilor cotidiene.
Leziunile tendinoase sau ligamentoase, cu aspect inflamator sau traumatic, se disting prin imagini ecografice, la nivelul tuturor articulatiilor. In timpul consultatiei medicale pentru boli interne, examinarea se face asupra:
– Umarului: medicul specialist va depista capsulita adeziva, tendinitele calcifice, rupturile ligamentare, bursitele, sinovitele, modificarile articulatiei acromio-claviculare, sindromul de impingement;
– Cotului: asociata cu urmatoarele diagnostice: cotul in resort, rupturile tendinoase de biceps/triceps, bursitele olecraniene, artrozele, epicondilita mediala/laterala;
– Mainii: se pot intalni: leziunea Stener, chisturile sinoviale, sindromul de cana Guyon sau de tunel carpian, tenosinovitele, boala Dupuytren, modificari ecografice asociate cu poliartrita reumatoida;
– Soldului: ajuta la identificarea chistturilor periarticulare, artrozei coxofemurale, patologiei regiunii peritrohanteriene, bursitei iliopsoasului;
– Genunchiului: se pot observa leziuni de menisc si ligamente, modificari de gonartroza, sindromul plicii mediale, afectiuni ale patelei, chisturi ale articulatiei tibio-fibulare superioare, hemartoza, chistul Baker;
– Piciorului: analizand, spre exemplu, tendonul lui Achille se pot evidentia rupturi ahileane/modificari de tendinita sau modificari precum fasciita plantara.

In final, putem afirma ca ecografia partilor moi constituie o metoda adecvata si accesibila de diagnostic si monitorizare terapeutica, fiind recomandata in situatii in care alte investigatii mai cunoscute nu ofera un grad similar de acuratete.

Servicii medicale – ecografie Bacau

  • Ecografie abdominala

  • Ecografie generala

  • Ecografie cardiaca (EKG)

Programari la 0755 993 322 sau 0334 112 512 (L-V, 09:00 -18:00)