5 adevaruri surprinzatoare despre carii
Exista o probabilitate destul de mare ca la un moment dat in viata sa ai carii. Datele unor sondaje arata ca 92% dintre adulti au avut cel putin o carie pe perioada vietii. Dar oare stim suficient de multe lucruri despre aceasta afectiune dentara? Iata cinci lucruri surprinzatoare despre carii.
- Cariile sunt o forma de putrezire a dintilor
“Caria dentara” este un termen infricosator, care formeaza in mintea noastra imagini cu dinti in stare de putrefactie sau cu dinti ingalbeniti si strambi. Desi in realitate este nevoie de o degradare pe termen lung pentru a ajunge in astfel de situatii, cariile dentare au efecte adverse asupra sanatatii noastre generale. Lasate netratate, aceste diverse forme de degradare dentara se pot raspandi si pot provoca probleme de sanatate mult mai grave decat o simpla carie.
- Cariile nu au limita de varsta
Cariile se pot forma pe toata durata vietii, chiar de la aparitia primului dinte. De aceea, este important sa mergem cu copiii la dentist inca din primele 6 luni de la aparitia primilor dinti. Un medic dentist poate supraveghea dezvoltarea dintilor si te poate invata cum sa ai grija de dintii copilului pe parcursul dezvoltarii.
- Zaharul contribuie la putrezirea dintilor
Zaharul si alti carbohidrati deseori dau startul producerii in cavitatea bucala a acizilor proveniti din bacterii. Acesti acizi deterioreaza dintii si contribuie la slabirea rezistentei acestora in fata cariilor. In mod surprinzator, carbohidratii pot fi gasiti in aproape orice in afara de proteine, asa ca ingrijeste-ti dintii dupa fiecare masa.
- Preventia este cea mai buna arma impotriva cariilor
Odata ce te-ai ales cu o carie, deteriorarea dintelui poate fi stopata, dar nu si inversata. De aceea este atat de important sa iti mentii o rutina constanta a igienei orale. Periajul, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura vor asigura tinerea la distanta a bacteriilor. Controalele periodice efectuate la medicul dentist te vor ajuta la o curatare si mai aprofundata a dintilor.
- Cariile nu sunt intotdeauna vizibile
Daca vei astepta pana in momentul in care caria este vizibila pentru a merge la dentist, sansele sunt ca dintele deja sa fi suferit suficiente stricaciuni. De aceea este bine sa facem din controlul la dentist o rutina. Dentistii au ani de formare si de practica in depistarea semnelor de aparitie a cariilor. In plus, ei pot examina in detaliu fiecare suprafata a dintilor tai indeaproape.
Expertii recomanda sa iti vizitezi medicul stomatolog cel putin o data la sase luni pentru o curatare temeinica si pentru a te asigura ca nu au aparut probleme intre timp.
Leave a reply →